Ποιες είναι οι “super-τροφές” που περιέχουν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά και βοηθούν τον οργανισμό μέσα από το διαιτολόγιό μας; Οι ειδικος μας Ελενη Χερστιλιδου συγκεντρώσε τις 20 πιο υγιεινές τροφές, μαζί με συνταγές για να τα μαγειρέψετε όπως πρέπει.
Όλοι θα σας συμβούλευαν να τρώτε φρούτα και λαχανικά αν τους λέγατε πως θέλετε να αρχίσετε υγιεινή διατροφή. Υπάρχει όμως κάτι που ελάχιστοι αναρωτιούνται: Ναι, αλλά ποια φρούτα και ποια λαχανικά; Ποια συγκεκριμένα τρόφιμα είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι για τον οργανισμό μας;
Η Ελενη Χερστιλιδου ειδικος της διατροφής σας καταρτίσε μια λίστα με τα κορυφαία τρόφιμα της υγιεινής διατροφής. Ιδού λοιπόν οι 20 πρωταθλητές, με πληροφορίες για την θρεπτική τους σημασία:
Σημείωση: Κάνοντας κλικ πάνω σε κάθε τρόφιμο, μπορείτε να δείτε συνταγές και διατροφικές πληροφορίες γι’ αυτό στην σελίδα του TeAmo.GR.
Πλούσιος σε βιταμίνη D και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ο σολομός προστατεύει την καρδιά, ενώ περιέχει και σημαντική ποσότητα πρωτεΐνης αλλά λίγες θερμίδες.
Παρ’ ότι οι ξηροί καρποί είναι «ύποπτοι» για υψηλή θερμιδική αξία, τα μονοακόρεστα λιπαρά τους είναι πιο υγιεινά σε σχέση με τα κορεσμένα του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Μάλιστα, τα καρύδια περιέχουν και υψηλή ποσότητα αντιοξειδωτικών – την υψηλότερη από όλους τους ξηρούς καρπούς.
Χαμηλή θερμιδική αξία αλλά υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, β-καροτίνη και βιταμίνη Α την καθιστούν σύμμαχο της καρδιάς.
Πλούσιες σε κάλιο, το οποίο ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος, το μυϊκό και το πεπτικό σύστημα, οι μπανάνες περιέχουν επίσης φυτικές ίνες, που μας δημιουργούν το αίσθημα του κορεσμού.
*Μήλα
Άφθονες φυτικές ίνες και πηκτίνη, η οποία καταπολεμά την κακή χοληστερόλη είναι τα βασικά ατού του μήλου. Επιπλέον, η φλούδα του διαθέτει αντιοξειδωτικές ουσίες και φυσικά, είναι ένα φρούτο απαραίτητο σε κάθε δίαιτα.
Τα αντικαρκινικά του οφέλη έχουν γίνει πολλές φορές θέμα συζήτησης, αλλά όπως και να έχει, το μπρόκολο βοηθά τον οργανισμό και με τις διαιτητικές φυτικές ίνες του, ενώ ελαττώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις.
Πιο γεμάτο θρεπτικές ουσίες δεν γίνεται: Το σπανάκι περιέχει ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνη Α, η οποία ενισχύει την όραση και την υγεία του δέρματος, ενώ το φυλλικό του οξύ ενισχύει την υγεία των κυττάρων του αίματος και των γενετικών τους χαρακτηριστικών.
Περιέχουν κάλιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες, που συνολικά θωρακίζουν την υγεία του αίματος και της καρδιάς. Συγκεκριμένα, τα κοκκινωπά φασόλια (αυτά με το σχήμα… νεφρού) διαθέτουν αξιόλογη ποσότητα αντιοξειδωτικών.
Μαγειρεύονται εύκολα, δεν χρειάζονται «μούσκεμα» στην προετοιμασία και περιέχουν ποσότητες σιδήρου, φυτικών ινών και πρωτεϊνών, χωρίς να διαθέτουν θείο – η ουσία που προκαλεί τα αέρια στην περίπτωση άλλων οσπρίων.
Το φυλλικό τους οξύ είναι στα ύψη, κάτι που βοηθά τον μεταβολισμό των οξέων, ενώ το κατακόκκινο χρώμα τους είναι ένδειξη της αντικαρκινικής του δράσης.
Γεμάτη φυτικές ίνες και βιταμίνη Β, η μελιτζάνα είναι καλή πηγή ενέργειας, ενώ περιέχει και αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και τα λιπιδαιμικά επίπεδα.
Στη μακροσκελή λίστα του θρεπτικού της προφίλ, ξεχωρίζουν οι βιταμίνες Α, C, και K. Το κόκκινο χρώμα της οφείλεται στην αντιοξειδωτική ουσία λυκοπένιο, που μειώνει την χοληστερόλη και έχει συνδεθεί με την καλή υγεία της καρδιάς.
Η μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών του έχει συνδεθεί με χαμηλότερες πιθανότητες καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου, διαβήτη και παχυσαρκίας. Επιπλέον, καταπολεμούν την χοληστερόλη και την υψηλή αρτηριακή πίεση. Το να αλλάξετε την συνήθεια του λευκού ψωμιού μπορεί αυτόματα να σας αποδώσει όλη την ποσότητα των ινών που χρειάζεστε.
Πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά, το ελαιόλαδο γενικώς βοηθά, μεταξύ άλλων, και στην μείωση της κακής χοληστερόλης. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, συγκεκριμένα, περιέχει αντιοξειδωτικά συστατικά, καθώς και βιταμίνη Ε που κάνει θαύματα στην υγεία του δέρματος.
Με την προϋπόθεση ότι καταναλώνεται με μέτρο (έως δύο ποτήρια την ημέρα για τους άνδρες, ένα για τις γυναίκες) το κόκκινο κρασί περιέχει ρεσβερατρόλη, ουσία η οποία έχει συνδεθεί με την μακροζωία και την μείωση κινδύνων όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.
Ένα μπολ ελληνικό γιαούρτι –ακριβώς έτσι το αναφέρει το Time– περιέχει όλη την συνιστώμενη ημερήσια δόση γαλακτοκομικών που χρειάζεται ο οργανισμός σας, συν αρκετές πρωτεΐνες για να σας κρατήσει χορτάτους πολύ περισσότερη ώρα απ’ ότι, πχ, ένα ποτήρι γάλα.
Χάρη στην υψηλότερη περιεκτικότητά της σε κακάο, το οποίο περιέχει αντιοξειδωτικά, η μαύρη σοκολάτα είναι μακράν καλύτερη επιλογή από την σοκολάτα γάλακτος. Τα συγκεκριμένα αντιοξειδωτικά, οι φλαβονόλες, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης θρομβώσεων, να ρίξουν την πίεση του αίματος και να βελτιώσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη.
Ο τόνος είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες, βιταμίνη D, σελήνιο και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Όμως, οι έγκυες γυναίκες και τα μικρά παιδιά θα πρέπει να τον καταναλώνουν με μέτρο, καθότι περιέχει επίσης σε υψηλές ποσότητες μεθυλυδράργυρο.
Εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, τα αμύγδαλα περιέχουν επίσης σε υψηλή συγκέντρωση ασβέστιο και μονοακόρεστα λιπαρά –τα υγιεινά λιπαρά που κάνουν καλό στην καρδιά και στη μείωση της χοληστερόλης, και τα οποία βρίσκουμε επίσης στο ελαιόλαδο.
Το κρέας είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες Ε και Β, σίδηρο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο. Είναι, όμως, σημαντικό να κάνουμε τον διαχωρισμό ανάμεσα στα άπαχα και τα κρέατα που είναι πλούσια σε κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη. Οι καλύτερες επιλογές άπαχου κρέατος είναι τα φιλέτα κοτόπουλου και γαλοπούλας –χωρίς την πέτσα– και το μοσχαρίσιο κόντρα φιλέτο.